ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ BLOG

Αυτό το blog έχει σχέση με τη Θεολογία, την Κρητική και Βυζαντινή Μουσική, αλλά και με τη Μαντινάδα.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ


ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Συντάκτης: ΤΙΤΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Μάθημα: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
ΘΕΜΑ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΤΑΞΗ: Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Χώρος διδασκαλίας: Εργαστήριο Πληροφορικής
Ώρες διδασκαλίας: 3 ώρες
Εννοιολογική χαρτογράφηση http://popplet.com/app/#/4781422  
Μέθοδος: ομαδοσυνεργατική, ανακαλυπτική
Εισαγωγή: ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ
  • Οι εννοιολογικοί χάρτες είναι εικονιστικές και γραφικές αναπαραστάσεις ενός διδακτικού αντικειμένου, οι οποίες παρουσιάζουν μικρές μονάδες πληροφορίας οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους. 
  •  Η εικονιστική μάθηση βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων μεθόδων για τη διδασκαλία μαθητών όλων των ηλικιών. 
  • Γίνεται ολική αλλά και εστιασμένη θεώρηση του διδασκόμενου αντικειμένου, αποφεύγοντας περιττές πληροφορίες, και αποτελεί πολύ καλό εργαλείο οργάνωσης της σκέψης αλλά και μετάγνωσης. 
  • Έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές να εισάγουν επιπλέον πολυτροπικά στοιχεία όπως χρωματισμοί κλάδων και παραθύρων, εικόνες, υπερσύνδεσμοι, κ.λπ.
Γιατί επιλέγουμε το web 2.0 popplet ως εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης.
Πρόκειται για εύκολο και εύχρηστο εργαλείο, συνεργατικό (share), δεν απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού, οι συνδέσεις από πλαίσιο σε πλαίσιο είναι απλές. Σε κάθε πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης κειμένου, φωτογραφίας, ζωγραφιάς, περιεχόμενο από το Vimeo επίσης, η δυνατότητα επεξεργασίας χρωμάτων και μεγέθους καθώς και η δυνατότητα αποθήκευσης στον υπολογιστή σε μορφή εικόνας ή αρχείου pdf και ενσωμάτωσής του (embed) σε ιστότοπου

Αξιοποίηση Εννοιολογικού Χάρτη στο μάθημα Θρησκευτικών
ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να εξοικειωθούν με τα εργαλεία εννοιολογικής χαρτογράφησης.
  • Να μάθουν να αξιοποιούν τα διαδραστικά βιβλία.
  • Να γνωρίσουν τις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου καθώς και τα βασικότερα στοιχεία τους. 
  • Να αναπτυξουν ομαδοσυνεργατικό πνεύμα.
1. Ο/Η εκπαιδευτικός κατασκευάζει τον Ε.Χ. με θέμα «Οι μεγάλες Θρησκείες του κόσμου», μέσα από τον οποίο παρουσιάζονται οι κυριότερες θρησκείες. Ο Ε.Χ. προβάλλεται στους μαθητές τμηματικά μόνο με τα κεντρικά του σημεία στο περιβαλλον του διαδραστικού πίνακα και καλούνται να ανακαλέσουν και να καταθέσουν τις όποιες γνώσεις τους γύρω από αυτές, κρατώντας σημειώσεις στον διαδραστικό πίνακα.

2. Κατόπιν δίνεται στους μαθητές o Eννοιολογικός Xάρτης κατευθείαν από το web πρόγραμμα στο οποίο δημιουργήθηκε http://popplet.com/app/#/4781422 προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του.
3. Δίνονται στους μαθητές τα παρακάτω link http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3244,13176/http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3245,13193/http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3245,13194/http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3245,13196/http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3245,13199/http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3245,13200/http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3245,13201/που αφορούν στο διαδραστικό βιβλίο Θρησκευτικών «Χριστιανισμός και Θρησκεύματα» και τους ζητείται ανά ομάδες να ψάξουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις εν λόγω θρησκείες και κατόπιν να συμπληρώσουν τα κενά του Ε.Χ

4. Ζητείται από τους μαθητές να ενσωματώσουν από το διαδραστικό βιβλίο στον εννοιολογικό χάρτη ένα βίντεο σχετικό με την κάθε θρησκεία.
5. Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του Ε.Χ. θα αναρτηθεί στο τάξης στο blog της τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ